5 tips bij het kopen van een vakantieappartement in Oostenrijk

door | Geplaatst: 16 jul 2020 | Bijgewerkt op: 29 sep 2021 | Tips

Tijdens je zoektocht naar de juiste investering van je vermogen denk je wellicht aan een investering in vastgoed in Oostenrijk. Hier komt veel bij kijken. Wij delen daarom 5 tips bij het kopen van een vakantieappartement in Oostenrijk.

Of bekijk direct het huidige aanbod van vakantiewoningen in Oostenrijk.

Wetgeving

Goede juridische begeleiding en toelichting van de overeenkomsten zijn vanzelfsprekend belangrijk. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. Hierbij doe je er verstandig aan om een externe partij in te schakelen die ervaring heeft, zodat je er zeker van bent dat je goed op de hoogte bent van de huidige wetgeving in Oostenrijk omtrent het investeren in een appartement.

De wet beschermt de koper in Oostenrijk aan alle kanten. Koop je bijvoorbeeld een perceel grond en bouw je het huis zelf of koop je een appartement in een nieuwbouwproject, dan wordt vaak een koop-/aannemingsovereenkomst gesloten. Bij het afsluiten van een dergelijke overeenkomst wordt de Treuhandbankrekening van de advocaat gebruikt. De advocaat controleert via een bouwdeskundige (Sachverständiger) of de aannemer inderdaad de genoemde werkzaamheden die gekoppeld zijn aan de betalingstermijnen naar tevredenheid heeft uitgevoerd. Pas dan wordt er dus betaald. Zo eenvoudig en veilig gaat dit in Oostenrijk.

Fiscale zaken

waarom investeren via second home investBesluit je een vakantieappartement te kopen in Oostenrijk dan is het uitzoeken van de fiscale zaken zeer belangrijk. Zo krijg je naast de eenmalige aankoopkosten ook te maken met fiscale zaken rondom het bezit van je tweede woning. De belastingadviseur in Oostenrijk (Steuerberater) kan je inlichten over verschillende fiscale zaken zoals belasting op verhuurinkomsten en de belastingvrije voet. Maar ook aftrekposten zoals hypotheekrente, afschrijving van het gebouw en afschtijving inventaris belasting op de overwaarde van je woning bij verkoop zijn zaken die belangrijk zijn om uit te zoeken. Belangrijk is te voorkomen dat de Oostenrijkse fiscus je verhuur beschouwt als zogenaamde Liebhaberei waarbij je de volledige Btw dient terug te betalen. Kortom, het is belangrijk om met experts hierover te praten. Wij brengen je graag in contact met de juiste professionals. Zo kunnen wij je ook in contact brengen met een Nederlands accountantskantoor die je met bovenstaande zaken kan helpen.

Verhuur

Eén van de 5 tips bij het kopen van een appartement in Oostenrijk is uiteraard het verhuren van je woning. Wanneer je wilt dat je appartement in Oostenrijk rendement oplevert op het moment dat je er zelf geen gebruik van maakt, dan zijn er aantrekkelijke verhuurmogelijkheden.

Er komt veel kijken bij de verhuur van je vakantieappartement in eigen beheer. Denk aan tussentijds onderhoud, reparaties, schoonmaak en het inhuren van mensen die kunnen zorgen voor de sleuteloverdracht. Daarnaast ontvang je alle telefoontjes van de gasten, ook op momenten dat het niet uitkomt. De projecten die wij in Oostenrijk aanbieden worden op gebied van verhuur en onderhoud ontzorgt door Alpin Rentals; een professionele partij met veel ervaring. Zo wordt een vakantieappartement verhuren een zorgeloze ervaring.

Bezichtigen

Met zowel vliegtuig als auto is Oostenrijk prima bereikbaar. Het is aan te raden om altijd eerst je toekomstige woning zelf te bezichtigen voor je overgaat tot aankoop. Zo zie je de woning, de omgeving en ervaar je de sfeer van de locatie. Tevens krijg je hierdoor een goed idee van de verhuurbaarheid van je appartement. Daarnaast kun je tijdens zo’n bezichtiging ook vragen om referentieprojecten te bezoeken om zo een nog duidelijker beeld te krijgen van wat je kunt verwachten.

Referentieprojecten en andere locaties

5 tips bij het kopen van een vakantiehuis in Oostenrijk

Het bekijken en bezoeken van referentieprojecten is een goede manier om helder te krijgen wat je mag verwachten van een project in aanbouw. Daarnaast is een bezoek aan Oostenrijk ook een mooie gelegenheid om ook gelijk andere locaties te bekijken. Zo kun je ervoor kiezen om verschillende appartementen binnen een project (of meerdere projecten) te bekijken. Hierdoor kun je een beter vergelijk maken en een keuze maken welk appartement het beste past bij jouw wensen. Het wordt immers je tweede huis dat je voor langere tijd zal bezitten, dus volle tevredenheid is van groot belang.

Aanbod vakantiewoningen in Oostenrijk

Ben je benieuwd en bereid om de eerste stap te zetten? Bekijk dan ons huidige aanbod vakantiewoningen in Oostenrijk en neem contact met ons op voor een oriënterend gesprek. Wij hebben al vele jaren ervaring bij het begeleiden van mensen naar hun droomwoning. Wij ondersteunen en adviseren je met plezier tijdens het gehele proces, zodat het voor jou een zorgeloze ervaring wordt.