Zweitwohnsitz

door | Geplaatst: 7 jan 2021 | Bijgewerkt op: 29 sep 2021 | Nieuws

De verschillende type woningen in Oostenrijk

Hauptwohnsitz, Zweitwohnsitz, Aparthotel en Ferienwohnung

Second Home Invest biedt alleen appartementen in Aparthotels aan

Indien je interesse hebt in de aankoop van een vakantieappartement in Oostenrijk dan kom je wellicht veel verhalen tegen over wat wel en niet zou mogen als het aankomt op het bezit van een appartement in Oostenrijk. Daarnaast kan er verwarring ontstaan omdat per deelstaat de wet- en regelgeving kan verschillen. 

Wij geven je graag uitleg over de verschillende vormen van bezit die in Oostenrijk worden aangeboden en welk type woning wij aanbieden. 

  • Hauptwohnsitz
  • Zweitwohnsitz
  • Aparthotel
  • Ferienwohnung

Hauptwohnsitz

Een huis wordt gezien als hoofdverblijf als je sociale, maatschappelijke en economische leven zich daar afspeelt. Met andere woorden het is de plek waar je het hele jaar door woont. Je moet je als eigenaar van een Hauptwohnsitz dus permanent vestigen in die plaats.

Zweitwohnsitz

Zweitwohnsitz is het Oostenrijkse woord voor appartementen of woning die door de (veelal buitenlandse) eigenaar zelf recreatief worden gebruikt, bijvoorbeeld in weekenden en vakanties. Het betreft dus een woning die niet verhuurd hoeft te worden. Er rust geen verhuurverplichting op.

In verschillende regio’s in Oostenrijk is de verkoop van een Zweitwohnsitz sterk aan banden gelegd. De hoge vraag naar woningen door buitenlanders maakte het namelijk voor de lokale bevolking steeds lastiger om een eigen huis te kopen. Daarnaast wil men voorkomen dat dergelijke woningen grote delen van het jaar leeg staan, waardoor er slaapdorpen ontstaan en er geen economisch verkeer plaats vindt. 

Het verkrijgen van een vergunning voor een Zweitwohnsitz is erg moeilijk geworden. Daarnaast rust de vergunning van een Zweitwohnsitz op de eigenaar en dus niet op het huis. Bij verkoop van een Zweitwohnsitz vervalt de vergunning en moet opnieuw worden aangevraagd. Het betreft dus een persoonsgebonden vergunning. Per deelstaat kan de wet- en regelgeving omtrent Zweitwohnsitz verschillen.

In ons aanbod bieden wij geen Zweitwohnsitz aan.

Aparthotel

Appartementen in zogenaamde Aparthotels zijn volwaardig ingerichte appartementen met hotelservices die voor verhuur worden aangeboden. Het grote verschil met Ferienwohnungen is dat de appartementen in een Aparthotel per nacht te boeken zijn en er (dagelijkse) hotelservices in de appartementen worden aangeboden. De aparthotels zijn vrijwel altijd door de gemeente vergund in combinatie met een verhuurverplichting. Deze verplichting is doorlopend en staat los van de verhuurplicht van 20 jaar die de Oostenrijkse fiscus verbindt aan het terugvragen van de Btw. 

De exacte voorwaarden voor eigen gebruik kunnen variëren per Aparthotel. Vraag daarom altijd hoe het eigen gebruik van je appartement is georganiseerd.

Alle projecten die wij aanbieden in Oostenrijk betreffen appartementen in zogenaamde Aparthotels.

Ferienwohnung

Een Ferienwohnung is een vakantieappartement met een verhuurverplichting. Een belangrijk kenmerk van een Ferienwohnung is dat deze niet per nacht maar vaak per volle week wordt verhuurd.

 


Aanbod Second Home Invest

Alle nieuwbouwprojecten die wij in Oostenrijk aanbieden betreffen uitsluitend appartementen in Aparthotels; appartementen met een voortdurende verhuurverplichting. Mocht je op zoek zijn naar een vakantiewoning met een Zweitwohnsitz-vergunning, dan kunnen wij je helaas niet helpen.

Bekijk hier ons totale aanbod van Aparthotels in Oostenrijk.